Wonen, werken, leren: met andere woorden: LEVEN !!! Wanneer je een Autisme Spectrum Stoornis hebt kunnen ‘wonen’, ‘werken’ en ‘leren’ een hele klus zijn en dus ‘leven’ een hele opgave. Met de juiste begeleiding door de coaches van Live & Learn maak jij de stappen die bij jou passen.
De weg naar zelfstandig wonen Wanneer de wens er wel is om bv ‘op kamers’ te gaan wonen maar het lukt niet om de juiste stappen te zetten, dan kunnen de coaches van Live & Learn je helpen. Denk daarbij aan inschrijven bij een woonstichting of makelaar, het inzichtelijk krijgen van de financiën én het voorbereiden op inrichting en verhuizing. Door hulp bij deze voorbereidingen zul je merken dat het voor de meeste jongeren best mogelijk is om op zichzelf te gaan wonen.
Begeleiding bij zelfstandig wonen Niet iedereen die ‘op kamers’ gaat heeft 24-uurs begeleiding nodig. Toch is volledige zelfstandigheid soms sommigen nog net niet haalbaar. Enkele uren begeleiding per week is in veel gevallen voldoende om het allemaal te redden en toch het gevoel te hebben zelfstandig te wonen. Waar we jou mee begeleiden? Met alleen die thema’s die voor jou belangrijk zijn maar waar je nog kwetsbaar in bent. Begeleiding is altijd ‘op maat’.
Autisme en leren Of je nu nog naar school gaat of al studeert aan HBO of Universiteit: jouw Autisme kan je behoorlijk in de weg zitten. Het overzicht behouden, plannen van je studie of het omgaan met stress: de coaches van Live & Learn helpen je graag én kundig om hier grip op te krijgen zodat ook jij succesvol kunt studeren.
Autisme en leven Het leven met een vorm van Autisme kan soms behoorlijk lastig en daardoor eenzaam zijn. Ook kun je je behoorlijk onbegrepen voelen. Thema’s zoals eenzaamheid, relaties, vriendschap en sexualiteit zijn niet zo vanzelfsprekend zoals we dat zouden verwachten. Hoogste tijd om hier mee aan de slag te gaan?
Autisme Zit je op school, studeer je of ben je al aan het werk en ondervind je hinder vanuit jouw Autisme? Op deze pagina kun je verder kijken naar ons aanbod. Ook als je nog thuiswonend bent en juist stappen wil zetten richting studie of werk zou je contact met ons op kunnen nemen.
AUTISME & WONEN In de dagelijkse praktijk van Live & Learn komen we het thema ‘wonen’ vaak tegen. Óf de jongere woont nog thuis en is moeilijk in beweging te krijgen, óf de jongere woont al zelfstandig maar ervaart daar problemen rond thema’s als planning, budgettering, eenzaamheid en zelfverzorging.
AUTISME Autisme komt vaak voor, maar er is in verhouding nog weinig van bekend. Dit komt onder andere omdat Autisme een zogenaamde ‘Spectrum Stoornis’ is waarbij, net zoals bij een kleuren-spectrum er heel veel verschillende vormen zijn: verschillend in de ‘hinder’ die je er van kunt ondervinden, maar ook verschillend in karakter en hevigheid. Helaas kennen veel jongeren met Autisme zichzelf in hun Autisme eigenlijk niet goed. Dat is de reden dat er ook vaak inzichtelijk wordt gewerkt: wie ben ik, wat betekent mijn autisme voor mij en hoe kan ik ( en mijn omgeving ) er beter mee omgaan. Door te groeien in zelf-inzicht kan de hinder die je ondervindt afnemen.
DE KOSTEN Helaas kunnen de kosten voor begeleiding en coaching niet vanuit de AWBZ (ziektekostenverzekering) betaald worden. Daar waar het gaat over “Autisme en werk” is het vaak de werkgever die de kosten van coaching op zich neemt. Bij begeleiding en coaching van jongeren met Autisme kan er een beroep worden gedaan op bv het PGB. Gelukkig is het voor bijna iedereen met een diagnose in het Autistisch Spectrum mogelijk om PGB aan te vragen. Dit “Persoonsgebonden Budget’ wordt toegekend indien je, juist vanwege jouw diagnose ondersteuning nodig hebt bij thema’s zoals hierboven beschreven. De coaches van Live & Learn helpen je graag bij het aanvragen hiervan. Ook bij zorgkantoren in je eigen regio kun je terecht voor meer informatie. In sommige gevallen kan het ook zijn dat jouw ouders of jijzelf de begeleiding betaalt: mede in verband hiermee is het goed om te weten dat Live& Learn toegankelijke en niet-commerciële tarieven hanteert.
Autisme en werk Toegespitst op werk kan het hebben van een stoornis binnen het Autistisch Spectrum (ASS) bijvoorbeeld betekenen dat door een grotere werkdruk of een vergrote verantwoordelijkheid voortvloeiend uit een groei binnen het POP (Persoonlijk Ontwikkelings Plan) het Autisme de zwakste schakel blijkt te zijn. Hierdoor zijn ontstaan er nieuwe uitdagingen zoals:"Hoe ga je er als werknemer mee om?" "Hoe kan de werkgever er mee om gaan?" "Waar moet je rekening mee houden om goed te kunnen functioneren?" "Waarin kun je je trainen om het Autisme de baas te worden?" "Welke aanpassingen op de werkvloer kunnen een ondersteuning zijn?" Een Auti-vriendelijke werkplek? Live & Learn heeft inmiddels veel ervaring in het succesvol begeleiden van werknemers met een stoornis binnen het autistisch spectrum (én hun werkgevers) op de werkvloer. Van reguliere coaching tot re-integratiebegeleiding; we staan graag naast jou en je collega's. Samen zijn wij in staat om de individuele begeleiding vorm te geven, maar ik werk ook graag met afdelingen of zelfs hele bedrijven samen om de werkplek auti-vriendelijk te maken. Mooie bijkomstigheid is dat gedane aanpassingen vaak ook een positieve uitstraling hebben op niet-autisten: wie wil nu niet heldere communicatielijnen en van te voren weten waar hij aan toe is. Voor meer informatie, wat vaak informatie op maat is, ben je van harte uitgenodigd om contact met ons op te nemen.
HOME  |  AUTISME  |  OPVOEDING  OVER  CONTACT
Voor persoonlijke begeleiding & coaching
3 domeinen, ontelbare mogelijkheden